Из архиве

војвођанске приче вранац лале прославио

Војвођанске приче: Вранац лале прославио

Стварност или мит, тек, романтични Михаило Трећи Обреновић, на брачном путовању свратио у Башаид и од газде Димитрија Биримца на дар добио коња ​​​​​​​Најлепши владар којег је Србија имала и данас на најгиздавијем коњу. Не, није шала. Споменичко обележје за сва времена кнезу Михаилу Трећем Обреновићу краси, ево већ трећи век, центар престонице

детаљније
сторyтеллинг 3 сусрет авара и словена у башаиду

Storytelling 3 - Сусрет Авара и Словена у Башаиду

У оквиру пројекта „Storytelling у Музеју“, који се у сарадњи Народног музеја Зрењанина и Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ реализује трећу годину за редом, посетили смо четвртаке из школе „1. Октобар“ из Башаида. Основни циљ пројекта је да кроз сарадњу Музеја и Библиотеке, кроз дечије радионице, представи, на забаван начин, новој публици локално културно наслеђе. Пројекат обједињује више углова посматрања једне теме, а овога пута тема су била Аварска и Словенска племена на тлу Баната.

детаљније
лале, мед и млеко башаида

Лале, мед и млеко Башаида

Башаид, питомо село на северу Баната, представља друго по величини насеље у општини Кикинда. Основано 1777. године, Башаид се истиче својом богатом историјом, а данас привлачи посетиоце модерним садржајима попут школе, амбуланте, Дома културе, те разним продавницама и кафићима. Село броји око 3.500 становника, већином земљорадника, познато је по пољопривредним производима, музичким талентима и културним манифестацијама као што је "Пословна капија".

детаљније
у башаиду засађено 60 младица јаблана

У Башаиду засађено 60 младица јаблана

У Башаиду, у оквиру заједничке иницијативе ученика ОШ "1. октобар" и запослених у расаднику "Викумак," данас је засађено 60 једногодишњих младица јаблана дуж Војвођанске улице како би се заменила оштећена стабла након мајског невремена. Ове саднице су обезбеђене захваљујући Секретаријату за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

детаљније
ловци одстрелили златни тофеј вепра од 170 килограма

Ловци одстрелили „Златни тофеј” - вепра од 170 килограма

Пре два и по месеца ловци из Башаида у атару свог места одстрелили су једну, а данас другу дивљу свињу, али овај пут трофеј од 128 поена. Чланови Ловачког удружења „Фазан“ из Башаида код Кикинде одстрелили су у среду у атару тог села вепра капиталца од 170 килограма. Овај богат улов догодио им се помало случајно, када су ловци Радован Стеванов и Станко Мартић пошли да нахране дивљач. Сусрет ловаца и вепра био је у делу атара према Новом Бечеју, али, није ни пука случајност, јер је један одстрељен и пре два и по месеца.

детаљније
уз крофне, кокице и лазарицу, весела атмосфера у башаиду

Уз крофне, кокице и лазарицу, весела атмосфера у Башаиду

С првим мраком, како већ традиција налаже, у ноћи пре Лазареве суботе паљене су ватре Лазарице, око којих су се окупили и стари и млади у намери да кроз веселу атмосферу, уз вруће кокица и крофне покушају да, прескакањем ватре, одагнају зле силе. Такву атмосферу смо затекли и у Башаиду, где су обележавање овог верског празника организовали чланови Омладинског клуба „Театрум“.

детаљније