Ловци одстрелили „Златни тофеј” - вепра од 170 килограма

извор: novosti.rs     фото: novosti.rs
ловци одстрелили златни тофеј вепра од 170 килограма

Пре два два и по месеца ловци из Башаида у атару свог места одстрелили једну, а данас другу дивљу свињу, али овај пут трофеј од 128 поена

Чланови Ловачког удружења „Фазан“ из Башаида код Кикинде одстрелили су у среду у атару тог села вепра капиталца од 170 килограма. Овај богат улов догодио им се помало случајно, када су ловци Радован Стеванов и Станко Мартић пошли да нахране дивљач. Сусрет ловаца и вепра био је у делу атара према Новом Бечеју, али, није ни пука случајност, јер је један одстрељен и пре два и по месеца.

-Дивље свиње повремено залазе у наш атар, а приметили смо их претежно на потезу од рибњака у Меленцима на путу до Нове Црње. Оне, иначе, преко дана више мирију, а ноћу се крећу и прелазе и по неколико дестина километара. У среду се догодило да вепар у атару налети баш на наше нишане, па нисмо оклевали. Ја сам био са једне, а колега Мартић са друге стране. Његов хитац био је непогрешив. За нас ловце је ово велики и важан улов, права и ретка посластица, јер су горње кљове у злату, како ми то кажемо, дуге су 28-29 центиметара, а то доноси 128 поена – испричао је искусни ловац Радован Стеванов, задовољан јер је овакав трофеј на основу кљова дугих.

Овај улов није само редак ловачки трофеј, већ је вишеструко користан пошто су прошле године ловачка удружења у Банату добила задатак од Министарства пољопривреде да организују појачан одстрел дивљих свиња због опасности од ширења афричке куге свиња из Румуније на наше подручје. Одстрел је тада препоручен до висине биолошког минимума. Иначе, на подручју северног Баната, дивљих свиња највише има уз реку Тису, посебно око Новог Кнежевца.

15.1.2020.

извор: novosti.rs     фото: novosti.rs