Storytelling 3 - Сусрет Авара и Словена у Башаиду

извор: zrbiblio.rs     фото: zrbiblio.rs
сторyтеллинг 3 сусрет авара и словена у башаиду

У оквиру пројекта „Storytelling у Музеју“, који се у сарадњи Народног музеја Зрењанина и Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ реализује трећу годину за редом, посетили смо четвртаке из школе „1. Октобар“ из Башаида. Основни циљ пројекта је да кроз сарадњу Музеја и Библиотеке, кроз дечије радионице, представи, на забаван начин, новој публици локално културно наслеђе. Пројекат обједињује више углова посматрања једне теме, а овога пута тема су била Аварска и Словенска племена на тлу Баната.

Археолог, кустос Народног музеја Зрењанина, Александар Шаламон, са децом је разговарао о томе шта је археологија, зашто је важна, шта се и како чува у Музејима, а затим су „на терену“ (у школском дворишту), откривали остатке једног словенског претка. Откривен је костур Коста Костић, како су га деца назвала, а кога смо направили декупаж техником.

Деца су затим слушала причу коју је написао библиотекар, Владимир Тот, о сукобима и савезима Авара и Словена, и о једном пријатељству које се родило између младих ратника ова два племена. Кроз слушање ауторске приче, деца су сазнала о вештим коњаницима и стрелцима, ратницима аварских племена, номада спремних на пљачку, о њиховим изумима, рефлексном луку и узенгијама, које су донели у ове крајеве. А ту су затекли Словене, веште у изради чамаца, моноксила, који су живели у кућама, гајили стоку и обрађивали земљу. Дакле два потпуно различита света. Тако су се упознали, према причи, и један Јобулеба, Авар и један Радагост, Словен, и уместо сукоба, изабрали размену вештина и добара.

Тако је ишла прича, након које смо са децом, користећи драмске радионичарске елементе (деца су подељена у два племена, смишљали су обележја, поздраве, причала о вештинама о којима су слушала у причи, и пантомимом их успешно разменили између себе) уживали у игри и цртању. Договорена је и изложба дечијих радова, коју ћемо онлајн отворити за њих. Радионице су одржане напољу, са маскама и уз придржавање мера прописаних током трајања Ковида 19.

Наредна радионица одржаће се у атријуму Народног музеја, а са децом ће радити библиотекар, Владимир Арсенић, чија ауторска прича говори о периоду Другог светског рата у нашем граду, о љубави, и о толеранцији. Једва чекамо!

извор: zrbiblio.rs     фото: zrbiblio.rs