Уз крофне, кокице и лазарицу, весела атмосфера у Башаиду

извор: tvkikinda.rs     фото: tvkikinda.rs
уз крофне, кокице и лазарицу, весела атмосфера у башаиду

С првим мраком, како већ традиција налаже, у ноћи пре Лазареве суботе паљене су ватре Лазарице, око којих су се окупили и стари и млади у намери да кроз веселу атмосферу, уз вруће кокица и крофне покушају да, прескакањем ватре, одагнају зле силе. Такву атмосферу смо затекли и у Башаиду, где су обележавање овог верског празника организовали чланови Омладинског клуба „Театрум“.

Весело је било у Башаиду, селу које је до сада доста урадило за своју омладину, узевши у обзир дугогодишњу сарадњу са другим градовима и упознавање активних младих житеља Башаида са менталитетом и културом младих, из других места, широм Србије.

Баш та полетност и потреба да још нешто ураде за своје село, мотивисало је групу младих ентузијаста да покрену Омладински клуб, „Театрум“који окупља све заинтересоване младе, узраста од 14 до 30 година. У оквиру рада, већ прошле године су били у организацији окупљања око традицоналне Лазарице, али ове године су званични организатори, навела је секретарка клуба Милана Ћирић:

-Оформљени смо прошле године, у јулу. Нисмо могли да припремамо догађаје и акције, зато што нисмо имали своје просторије, а нисмо били ни у финансијским могућностима. Овај клуб је до сада био активан у организацији обележавања 8. матра као и Дана села, а намера је да баш прославу 1. октобра ставимо на још виши ниво. Хоћемо да организујемо оваква дешавања. Намера нам је да нешто урадимо за своје село. Рецимо, осим спорта у ком су највише заступљени дечаци, као фудбал који је рецимо доминантан, имамо намеру да организујемо разне радионице у којима ће и девојчице имати могућност учешћа. Увек могу да помогну, да буду део оваквих организација, да се ангажују. Планирамо већ овог лета, можда “Летњи биоскоп”, што да не, видећемо.

Како додаје Ћирић, иначе студенткиња треће године Филозофског факултета, смер Српска књижевност, кроз обогаћивање друштвеног живота младих, село неће доћи у ситуацију да замре:

-Наравно, ја прва имам потребу да се овде вратим. Мислим, имамо школу, увек су нам потребни нови учитељи. Намера нам је да што више наше омладине има разлог, због ког ће се враћати. Ми имамо фолклор, они се труде, а и ми смо овако покушали такође да будемо атрактивни за младе житеље Башаида, на тај начин они могу бити вишеструко ангажовани. Омладински клуб у Башаиду никада није заживео, а ми се надамо, да “Театрум” има своју будућност.

Назив “Театрум” се сам по себи наметнуо, каже и председник клуба, Мирослав Марић:

-Идеја да баш то име заживи потекла је тако што смо добили просторије, у којима је смештен стари кино пројектор, који је ван употребе и не може да се покрене, али ће увек бити на том месту. Активности, које планирамо и које смо реализовали помогао је председник МЗ , а рецимо баш ово што данас радимо, при чему мислим на окупљање око Лазарице, помогло је и ГД “Башаид”

У прилог томе да су успешно организовали обележавање и паљење Лазарице у дворишном делу зграде МЗ, говори подоста велик број окупљених житеља Башаида, затим подршка других организација, као и представника ДВД. Најмлађи су највећа подршка оваквим окупљањима, где постоји могућност да се надмећу у прескакању пламена, али и уз намеру да имају леп сан.

У лепо априлско вече, баке, деке, по неки ујак или тетка, уз мирисне крофне присећали су се својих давних дана, па се ту и тамо уз надметање најмлађих у скоку преко ватре дао забележити и по који скок већ одраслих житеља села, чисто због кондиције али и због урока, рекли би. Баш у Башаиду и кокице су кокане на начин како се то радило у прошлом веку, уз помоћ велике шерпе и дугачке мотке, којом је шерпа држана изнад ватре.

Те кокице имају посебан шмек, зато што миришу на нека давна времена, када су се, уз ватру до касно у ноћ причале дугодовштине и описивале хаљине које ћу се облачити за Врбицу.

20.4.2019.

извор: tvkikinda.rs     фото: tvkikinda.rs