Iz arhive

vojvođanske priče vranac lale proslavio

Vojvođanske priče: Vranac lale proslavio

Stvarnost ili mit, tek, romantični Mihailo Treći Obrenović, na bračnom putovanju svratio u Bašaid i od gazde Dimitrija Birimca na dar dobio konja ​​​​​​​Najlepši vladar kojeg je Srbija imala i danas na najgizdavijem konju. Ne, nije šala. Spomeničko obeležje za sva vremena knezu Mihailu Trećem Obrenoviću krasi, evo već treći vek, centar prestonice

detaljnije
storytelling 3 susret avara i slovena u bašaidu

Storytelling 3 - Susret Avara i Slovena u Bašaidu

U okviru projekta „Storytelling u Muzeju“, koji se u saradnji Narodnog muzeja Zrenjanina i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ realizuje treću godinu za redom, posetili smo četvrtake iz škole „1. Oktobar“ iz Bašaida. Osnovni cilj projekta je da kroz saradnju Muzeja i Biblioteke, kroz dečije radionice, predstavi, na zabavan način, novoj publici lokalno kulturno nasleđe. Projekat objedinjuje više uglova posmatranja jedne teme, a ovoga puta tema su bila Avarska i Slovenska plemena na tlu Banata.

detaljnije
lale, med i mleko bašaida

Lale, med i mleko Bašaida

Bašaid, pitomo selo na severu Banata, predstavlja drugo po veličini naselje u opštini Kikinda. Osnovano 1777. godine, Bašaid se ističe svojom bogatom istorijom, a danas privlači posetioce modernim sadržajima poput škole, ambulante, Domа kulture, te raznim prodavnicama i kafićima. Selo broji oko 3.500 stanovnika, većinom zemljoradnika, poznato je po poljoprivrednim proizvodima, muzičkim talentima i kulturnim manifestacijama kao što je "Poslovna kapija".

detaljnije
u bašaidu zasađeno 60 mladica jablana

U Bašaidu zasađeno 60 mladica jablana

U Bašaidu, u okviru zajedničke inicijative učenika OŠ "1. oktobar" i zaposlenih u rasadniku "Vikumak," danas je zasađeno 60 jednogodišnjih mladica jablana duž Vojvođanske ulice kako bi se zamenila oštećena stabla nakon majskog nevremena. Ove sadnice su obezbeđene zahvaljujući Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

detaljnije
lovci odstrelili zlatni tofej vepra od 170 kilograma

Lovci odstrelili „Zlatni tofej” - vepra od 170 kilograma

Pre dva i po meseca lovci iz Bašaida u ataru svog mesta odstrelili su jednu, a danas drugu divlju svinju, ali ovaj put trofej od 128 poena. Članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Bašaida kod Kikinde odstrelili su u sredu u ataru tog sela vepra kapitalca od 170 kilograma. Ovaj bogat ulov dogodio im se pomalo slučajno, kada su lovci Radovan Stevanov i Stanko Martić pošli da nahrane divljač. Susret lovaca i vepra bio je u delu atara prema Novom Bečeju, ali, nije ni puka slučajnost, jer je jedan odstreljen i pre dva i po meseca.

detaljnije
uz krofne, kokice i lazaricu, vesela atmosfera u bašaidu

Uz krofne, kokice i lazaricu, vesela atmosfera u Bašaidu

S prvim mrakom, kako već tradicija nalaže, u noći pre Lazareve subote paljene su vatre Lazarice, oko kojih su se okupili i stari i mladi u nameri da kroz veselu atmosferu, uz vruće kokica i krofne pokušaju da, preskakanjem vatre, odagnaju zle sile. Takvu atmosferu smo zatekli i u Bašaidu, gde su obeležavanje ovog verskog praznika organizovali članovi Omladinskog kluba „Teatrum“.

detaljnije