Bašaid u fokusu naučnog skupa o migracijama u Banatu

izvor: rtv.rs / ChatGPT     foto: rtv.rs
bašaid u fokusu naučnog skupa o migracijama u banatu

Selo Bašaid zauzima centralno mesto na naučnom skupu pod nazivom "Istorija srpskih migracija u Banatu od XV do XVIII veka", koji je organizovan u Kikindi. Grad Kikinda i Matica srpska nastavljaju uspešnu saradnju kroz suorganizaciju sa kikindskim Istorijskim arhivom, neposrednim organizatorom ovog događaja.

Naučni skup okupio je stručnjake iz oblasti istorije, a fokus istraživanja su nova otkrića i činjenice vezane za period od XV do XVIII veka, vreme srpskih migracija na prostoru Banata. Bašaid, kao specifičan entitet, privukao je pažnju istoričara, posebno Miloša Pušare iz Narodnog muzeja Kikinda, koji istražuje istorijat ovog sela.

"Ja sam se opredelio za istorijat Bašaida, jer je to specifično. Naime, došlo je do kolektivnog preseljenja iz mesta koje se zvalo Mala Kikinda na pusturu Pašahid, odnosno Bašaid. Znači, to je slučaj mini-migracija i mini-seoba i to me je privuklo", kaže Pušara.

Saradnja između grada Kikinde, Matice srpske i Istorijskog arhiva neće se zaustaviti samo na ovom skupu. Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, najavljuje da će se i narednih godina posvetiti temi istorijskih migracija na prostoru Banata.

Svi radovi predstavljeni na skupu, uključujući istraživanja o Bašaidu, biće objavljeni u časopisu Attendite, čime će zanimljiva istorijska saznanja postati dostupna široj publici.

10.12.2021.

izvor: rtv.rs / ChatGPT     foto: rtv.rs