Lovci odstrelili „Zlatni tofej” - vepra od 170 kilograma

izvor: novosti.rs     foto: novosti.rs
lovci odstrelili zlatni tofej vepra od 170 kilograma

Pre dva dva i po meseca lovci iz Bašaida u ataru svog mesta odstrelili jednu, a danas drugu divlju svinju, ali ovaj put trofej od 128 poena

Članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Bašaida kod Kikinde odstrelili su u sredu u ataru tog sela vepra kapitalca od 170 kilograma. Ovaj bogat ulov dogodio im se pomalo slučajno, kada su lovci Radovan Stevanov i Stanko Martić pošli da nahrane divljač. Susret lovaca i vepra bio je u delu atara prema Novom Bečeju, ali, nije ni puka slučajnost, jer je jedan odstreljen i pre dva i po meseca.

-Divlje svinje povremeno zalaze u naš atar, a primetili smo ih pretežno na potezu od ribnjaka u Melencima na putu do Nove Crnje. One, inače, preko dana više miriju, a noću se kreću i prelaze i po nekoliko destina kilometara. U sredu se dogodilo da vepar u ataru naleti baš na naše nišane, pa nismo oklevali. Ja sam bio sa jedne, a kolega Martić sa druge strane. Njegov hitac bio je nepogrešiv. Za nas lovce je ovo veliki i važan ulov, prava i retka poslastica, jer su gornje kljove u zlatu, kako mi to kažemo, duge su 28-29 centimetara, a to donosi 128 poena – ispričao je iskusni lovac Radovan Stevanov, zadovoljan jer je ovakav trofej na osnovu kljova dugih.

Ovaj ulov nije samo redak lovački trofej, već je višestruko koristan pošto su prošle godine lovačka udruženja u Banatu dobila zadatak od Ministarstva poljoprivrede da organizuju pojačan odstrel divljih svinja zbog opasnosti od širenja afričke kuge svinja iz Rumunije na naše područje. Odstrel je tada preporučen do visine biološkog minimuma. Inače, na području severnog Banata, divljih svinja najviše ima uz reku Tisu, posebno oko Novog Kneževca.

15.1.2020.

izvor: novosti.rs     foto: novosti.rs