Manifestacija "Zero waste – budi deo igre – čuvajmo našu planetu“ u Bašaidu

izvor: rtv.rs     foto: rtv.rs
manifestacija zero waste budi deo igre čuvajmo našu planetu u bašaidu

Učenici Osnovne škole ‘’1. oktobar’’ u Bašaidu kod Kikinde učestvovali su u najvećoj sportskoj manifestaciji u Evropi, odnosno u edukativnom događaju pod nazivom ‘’Zero waste – budi deo igre – čuvajmo našu planetu’’.

Manifestaciju su organizovale ‘’Dunav osiguranje sportske igre mladih’’, a cilj je bio da deca kroz sport nauče da brinu o zaštiti životne sredine.

Učenici Osnovne škole ''1.oktobar'' u Bašaidu imali su priliku da učestvuju u sportsko edukativnoj manifestaciji kako bi kroz poligone i savladavanje prepreka, naučili više o vazduhu i vodi, biodiverzitetu, klimatskim promenama, reciklaži i uklanjanju otpada.

Manifestaciju pod nazivom ''Zero waste – budi deo igre – čuvajmo našu planetu'' priredile su ''Dunav osiguranje Sportske igre mladih''.

Cilj manifestacije je da se doprinese zaštiti životne sredine, da deca nauče neka nova rešenja u vezi sa uklanjanjem otpada, koji predstavlja ozbiljan izazov današnjice.

''Pored sportskog nadmetanja, deca imaju i jednu vrstu edukacije o ekologiji sa ciljem da se stiču određena znanja o zaštiti životne sredine i prirode'', rekao je Marko Terzin, koordinator „Dunav osiguranje sportskih igara mladih“.

Deca u većim sredinama imala su priliku da na praktičan način više saznaju o zaštiti životne sredine, zato se ovogodišnja kampanja kroz sport odvija i po školama u ruralnim područjima.

''Jako je bitno da deca u ovom uzrastu, tokom osnovnoškolskog obrazovanja, svhvate koliko je važno za našu zemlju i planetu čuvanje okoline, a upravo se kroz sport i igru to najbolje uči'', Dragan Pecarski, član gradskog veća za sport i omladinu.

U sklopu kampanje, organizovaće se 35 ovakvih događaja u Srbiji na kojima će imati priliku da učestvuju deca osnovnih i srednjih škola, učitelji, nastavnici i građani.

24.2.2022.

izvor: rtv.rs     foto: rtv.rs