Storytelling 3 - Susret Avara i Slovena u Bašaidu

izvor: zrbiblio.rs     foto: zrbiblio.rs
storytelling 3 susret avara i slovena u bašaidu

U okviru projekta „Storytelling u Muzeju“, koji se u saradnji Narodnog muzeja Zrenjanina i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ realizuje treću godinu za redom, posetili smo četvrtake iz škole „1. Oktobar“ iz Bašaida. Osnovni cilj projekta je da kroz saradnju Muzeja i Biblioteke, kroz dečije radionice, predstavi, na zabavan način, novoj publici lokalno kulturno nasleđe. Projekat objedinjuje više uglova posmatranja jedne teme, a ovoga puta tema su bila Avarska i Slovenska plemena na tlu Banata.

Arheolog, kustos Narodnog muzeja Zrenjanina, Aleksandar Šalamon, sa decom je razgovarao o tome šta je arheologija, zašto je važna, šta se i kako čuva u Muzejima, a zatim su „na terenu“ (u školskom dvorištu), otkrivali ostatke jednog slovenskog pretka. Otkriven je kostur Kosta Kostić, kako su ga deca nazvala, a koga smo napravili dekupaž tehnikom.

Deca su zatim slušala priču koju je napisao bibliotekar, Vladimir Tot, o sukobima i savezima Avara i Slovena, i o jednom prijateljstvu koje se rodilo između mladih ratnika ova dva plemena. Kroz slušanje autorske priče, deca su saznala o veštim konjanicima i strelcima, ratnicima avarskih plemena, nomada spremnih na pljačku, o njihovim izumima, refleksnom luku i uzengijama, koje su doneli u ove krajeve. A tu su zatekli Slovene, vešte u izradi čamaca, monoksila, koji su živeli u kućama, gajili stoku i obrađivali zemlju. Dakle dva potpuno različita sveta. Tako su se upoznali, prema priči, i jedan Jobuleba, Avar i jedan Radagost, Sloven, i umesto sukoba, izabrali razmenu veština i dobara.

Tako je išla priča, nakon koje smo sa decom, koristeći dramske radioničarske elemente (deca su podeljena u dva plemena, smišljali su obeležja, pozdrave, pričala o veštinama o kojima su slušala u priči, i pantomimom ih uspešno razmenili između sebe) uživali u igri i crtanju. Dogovorena je i izložba dečijih radova, koju ćemo onlajn otvoriti za njih. Radionice su održane napolju, sa maskama i uz pridržavanje mera propisanih tokom trajanja Kovida 19.

Naredna radionica održaće se u atrijumu Narodnog muzeja, a sa decom će raditi bibliotekar, Vladimir Arsenić, čija autorska priča govori o periodu Drugog svetskog rata u našem gradu, o ljubavi, i o toleranciji. Jedva čekamo!

izvor: zrbiblio.rs     foto: zrbiblio.rs