Uz krofne, kokice i lazaricu, vesela atmosfera u Bašaidu

izvor: tvkikinda.rs     foto: tvkikinda.rs
uz krofne, kokice i lazaricu, vesela atmosfera u bašaidu

S prvim mrakom, kako već tradicija nalaže, u noći pre Lazareve subote paljene su vatre Lazarice, oko kojih su se okupili i stari i mladi u nameri da kroz veselu atmosferu, uz vruće kokica i krofne pokušaju da, preskakanjem vatre, odagnaju zle sile. Takvu atmosferu smo zatekli i u Bašaidu, gde su obeležavanje ovog verskog praznika organizovali članovi Omladinskog kluba „Teatrum“.

Veselo je bilo u Bašaidu, selu koje je do sada dosta uradilo za svoju omladinu, uzevši u obzir dugogodišnju saradnju sa drugim gradovima i upoznavanje aktivnih mladih žitelja Bašaida sa mentalitetom i kulturom mladih, iz drugih mesta, širom Srbije.

Baš ta poletnost i potreba da još nešto urade za svoje selo, motivisalo je grupu mladih entuzijasta da pokrenu Omladinski klub, „Teatrum“koji okuplja sve zainteresovane mlade, uzrasta od 14 do 30 godina. U okviru rada, već prošle godine su bili u organizaciji okupljanja oko tradiconalne Lazarice, ali ove godine su zvanični organizatori, navela je sekretarka kluba Milana Ćirić:

-Oformljeni smo prošle godine, u julu. Nismo mogli da pripremamo događaje i akcije, zato što nismo imali svoje prostorije, a nismo bili ni u finansijskim mogućnostima. Ovaj klub je do sada bio aktivan u organizaciji obeležavanja 8. matra kao i Dana sela, a namera je da baš proslavu 1. oktobra stavimo na još viši nivo. Hoćemo da organizujemo ovakva dešavanja. Namera nam je da nešto uradimo za svoje selo. Recimo, osim sporta u kom su najviše zastupljeni dečaci, kao fudbal koji je recimo dominantan, imamo nameru da organizujemo razne radionice u kojima će i devojčice imati mogućnost učešća. Uvek mogu da pomognu, da budu deo ovakvih organizacija, da se angažuju. Planiramo već ovog leta, možda “Letnji bioskop”, što da ne, videćemo.

Kako dodaje Ćirić, inače studentkinja treće godine Filozofskog fakulteta, smer Srpska književnost, kroz obogaćivanje društvenog života mladih, selo neće doći u situaciju da zamre:

-Naravno, ja prva imam potrebu da se ovde vratim. Mislim, imamo školu, uvek su nam potrebni novi učitelji. Namera nam je da što više naše omladine ima razlog, zbog kog će se vraćati. Mi imamo folklor, oni se trude, a i mi smo ovako pokušali takođe da budemo atraktivni za mlade žitelje Bašaida, na taj način oni mogu biti višestruko angažovani. Omladinski klub u Bašaidu nikada nije zaživeo, a mi se nadamo, da “Teatrum” ima svoju budućnost.

Naziv “Teatrum” se sam po sebi nametnuo, kaže i predsednik kluba, Miroslav Marić:

-Ideja da baš to ime zaživi potekla je tako što smo dobili prostorije, u kojima je smešten stari kino projektor, koji je van upotrebe i ne može da se pokrene, ali će uvek biti na tom mestu. Aktivnosti, koje planiramo i koje smo realizovali pomogao je predsednik MZ , a recimo baš ovo što danas radimo, pri čemu mislim na okupljanje oko Lazarice, pomoglo je i GD “Bašaid”

U prilog tome da su uspešno organizovali obeležavanje i paljenje Lazarice u dvorišnom delu zgrade MZ, govori podosta velik broj okupljenih žitelja Bašaida, zatim podrška drugih organizacija, kao i predstavnika DVD. Najmlađi su najveća podrška ovakvim okupljanjima, gde postoji mogućnost da se nadmeću u preskakanju plamena, ali i uz nameru da imaju lep san.

U lepo aprilsko veče, bake, deke, po neki ujak ili tetka, uz mirisne krofne prisećali su se svojih davnih dana, pa se tu i tamo uz nadmetanje najmlađih u skoku preko vatre dao zabeležiti i po koji skok već odraslih žitelja sela, čisto zbog kondicije ali i zbog uroka, rekli bi. Baš u Bašaidu i kokice su kokane na način kako se to radilo u prošlom veku, uz pomoć velike šerpe i dugačke motke, kojom je šerpa držana iznad vatre.

Te kokice imaju poseban šmek, zato što mirišu na neka davna vremena, kada su se, uz vatru do kasno u noć pričale dugodovštine i opisivale haljine koje ću se oblačiti za Vrbicu.

20.4.2019.

izvor: tvkikinda.rs     foto: tvkikinda.rs