Druga Fijakerijada iz ugla veštačke inteligencije

izvor: www.basaid.rs / ChatGPT     foto: Birimac Photography
druga fijakerijada iz ugla veštačke inteligencije

U idiličnom ambijentu seoskog Vašarišta u Bašaidu, održana je druga Fijakerijada, uz organizaciju Konjičkog kluba "Vranac" i veliku podršku Grada Kikinde i Mesne zajednice. Okupivši preko 70 učesnika iz raznih krajeva Vojvodine, ova godišnja manifestacija je pružila priliku ljubiteljima konjičkog sporta da se nadmeću u različitim kategorijama, od jednoprega do četvoroprega, a posebno su bili birani najlepši pastuv i kobila. Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, i predsednik Gradskog parlamenta, Mladen Bogdan, koji su istakli važnost očuvanja i promocije ove plemenite tradicije.

Grad Kikinda je odlučan da nastavi podržavati ovakve manifestacije s ciljem da postanu još masovnije i kvalitetnije, jer Bašaid ima dugu tradiciju konjarstva koja zaslužuje da se neguje i prenosi s generacije na generaciju. Poznato je da je vranac koji se nalazi u spomeniku knezu Mihajlu Obrenoviću u Beogradu zapravo potekao iz Bašaida, što dodatno naglašava važnost ovog mesta u očuvanju konjičke baštine.

Ovogodišnja Fijakerijada privukla je više od 70 učesnika iz Banata, Bačke i Srema, čime je potvrđena značajna podrška i interesovanje za ovaj događaj. Predsednik Konjičkog kluba "Vranac", Aleksa Mikalački, izrazio je zadovoljstvo što se udruženje već 25 godina bavi ovim sportom i što su ove godine okupili konjare i fijakere iz svih krajeva Vojvodine.

Na Vašarištu je, tokom manifestacije, bilo besplatno točenje pića, a posetioci su se mogli zasladiti krofnama koje su sa puno ljubavi pripremile članice Udruženja žena u Bašaidu. Uprkos ekstremno toplom danu, vredne domaćice su ispekle preko hiljadu krofni, što je dočaralo pravu atmosferu toplih i srdačnih susreta.

Oživljavanje tradicije i vraćanje Fijakerijade u Bašaid nakon pauze predstavlja veliki uspeh Konjičkog kluba "Vranac", a Aneta Jankov, zamenica predsednika Saveta mesne zajednice Bašaid, istakla je značaj podrške Grada Kikinde i Mesne zajednice u ostvarenju ovog cilja. Ovaj događaj svakako je obogatio kulturnu i sportsku scenu ovog malog vojvođanskog sela, te obećava još uspešnije i bogatije izdanje narednih godina.

Tekst je napisan uz pomoć ChatGPT.

izvor: www.basaid.rs / ChatGPT     foto: Birimac Photography