Na manifestaciji „Krajiški višeboj” sose iz Bašaida osvojile drugo mesto

izvor: amiradio.rs / ChatGPT     foto: amiradio.rs
na manifestaciji krajiški višeboj sose iz bašaida osvojile drugo mesto

U sklopu tradicionalne manifestacije "Krajiški višeboj", Udruženje žena "Orhideja" iz Banatskog Velikog Sela organizovalo je takmičenje u pravljenju najboljeg krajiškog kolača sa višnjama. Drugu godinu zaredom, najbolji kolač napravilo je Udruženje žena "Livađanke" iz Aleksandrova, dok je drugo mesto osvojilo Građansko društvo "Bašaid", a treće mesto je pripalo UŽ "Kozarčanke".

Prema rečima Ljupke Miškov iz Udruženja žena "Livađanke", tajna njihovog uspeha leži u starinskim receptima i negovanju tradicije kroz različite radionice za decu. Kolač koji su pripremili za takmičenje napravljen je po receptu njene svekrve, a sastojci su uključivali jaja, mleko, šećer, vanilu, prašak za pecivo, brašno i ulje. Posebna pažnja posvećena je pripremi višanja, koje se prokuvaju i ostave sa šećerom kako bi bile sočne i ukusne.

Na ovom takmičenju, koje je okupilo dame iz dvadesetak udruženja iz okolnih mesta i ostatka Vojvodine, pravljenje tradicionalne poslastice ima poseban značaj jer se čuvaju i neguju recepti iz krajiških krajeva. Novka Pavlović iz Udruženja žena "Orhideja" naglašava da je ovaj kolač jednostavan, ali izuzetno ukusan, jer su naše mame i bake pravile s malo sastojaka koji su bili dostupni tada.

Gradonačelnik Nikola Lukač, koji je takođe prisustvovao manifestaciji, istakao je važnost ovakvih događaja jer oni neguju tradiciju i čuvaju nasleđe naših predaka. Zahvalio je ženama na trudu i naporu koji ulažu u očuvanje starih recepata iz krajiških krajeva te što prenose svoje veštine i znanje na mlađe generacije. Osim što je naglasio važnost tradicije, gradonačelnik je istakao da je ovo okupljanje i druženje takođe veoma značajno za zajednicu.

Tekst je napisan uz pomoć ChatGPT.

izvor: amiradio.rs / ChatGPT     foto: amiradio.rs